Европейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма, съобщава Ройтерс.

...
Европейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма, съобщава Ройтерс.
Коментари Харесай

С резолюция ЕС обяви Русия за спонсор на тероризма

Европейският парламент обяви Русия за страна спонсор на тероризма, оповестява " Ройтерс ".

С аргумента, че военните удари на Москва против цивилни цели като енергийна инфраструктура, лечебни заведения, учебни заведения и приюти нарушават интернационалното право, евродепутатите поддържаха решението.

От общо 596 гласа, 494 бяха " за " резолюцията, а 58 - " срещу ". Други 44 пък се въздържаха.

Този ход е значително алегоричен, защото Европейският съюз не разполага с правна рамка, която да го поддържа. В същото време блокът към този момент наложи невиждани наказания на Русия поради нахлуването ѝ в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Европейския парламент.

Русия би трябвало да бъде изолирана на всички равнища и изправена пред правораздаването, с цел да постави завършек на своята дългогодишна политика на тероризъм в Украйна и света, безапелационен бе той.

По-рано Европейският парламент одобри правно необвързваща резолюция, призоваваща Европейския съюз да сътвори нова правна рамка, която да глоби съветски чиновници.

Украинският президент Володимир Зеленски към този момент прикани Съединените щати и други страни да разгласят Русия за страна спонсор на тероризма, обвинявайки нейните сили, че са атакували цивилни - нещо, което Москва отхвърля.

През август министърът на външните работи Дмитро Кулеба също прикани света да предприеме стъпки, с цел да дефинира Русия като страна спонсор на тероризма.  " Няма бизнес, няма контакти, няма културни планове. Нуждаем се от стена сред цивилизацията и варварите, които удрят мирни градове с ракети ", посочи тогава той.

Засега обаче държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърля да включи Русия в черния лист макар резолюциите в двете камари на Конгреса, които го приканват да го направи.

В момента Държавният департамент на Съединени американски щати показва четири страни - Куба, Северна Корея, Иран и Сирия - като страни спонсори на тероризма. Това значи, че те са обект на финансови ограничавания и на възбрана за експорт на отбранителни артикули.

Досега четири страни членки на Европейски Съюз са определили Русия като страна, спонсорираща на тероризма - Литва, Латвия, Естония и Полша.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР